Fackföreningar
Fackföreningarna startade på 1870-talet. Arbetarnas löner var så låga att de inte kunde köpa tillräckligt med mat. Då började arbetarna organisera sig i grupper för att kunna påverka arbetsgivarna. En arbetarrörelse växte fram i Sverige.
Idag klarar de flesta som arbetar av att köpa mat. Men fackföreningarna finns fortfarande kvar. Facket kämpar fortfarande för arbetarnas rättigheter. De som anställer kallas arbetsgivare och de som blir anställda kallas arbetstagare. Arbetsgivaren vill att företaget eller organisationer ska gå med vinst. Därför vill de betala så lite som möjligt. Arbetstagaren är intresserad av att få en bra och hög lön. För att arbetstagare inte ska kunna bli utnyttjade av arbetsgivaren så finns det fackliga organisationer. De fackliga organisationerna företräder arbetstagarna och förhandlar med arbetsgivarens förhandlare. De kommer överens om hur mycket lönerna ska höjas. Det man kommer överens om gäller i hela landet, detta kallas kollektivavtal. Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer eller en enskild arbetsgivare. I avtalet står det vilka rättigheter arbetstagaren har. Det finns många fackföreningar. Vilken fackförening som man ska gå med i beror på vilken bransch man jobbar i. |
Vilka fördelar finns det med att vara med i facket?
Du kan få hjälp att hålla koll på dina rättigheter på jobbet. Men du kan också känna dig mer trygg om du skulle bli arbetslös.
|